Omgaan met asbest Home / Asbest herkennen / Omgaan met asbest

Veilig omgaan met asbest


Let op! Ga je klussen of verbouwen in een huis dat vóór 1994 is gebouwd? Pas dan op voor asbest. Indien asbesthoudende toepassingen beschadigen (bijvoorbeeld door zagen, boren of breken), kunnen er asbestvezels vrijkomen.

Tips voor het omgaan met asbest:

1. Ga niet in asbest boren of zagen en zorg dat je het niet breekt. Er komen dan asbestvezels vrij die u kunt inademen. Deze vormen een groot gevaar voor de gezondheid van mensen.

2. Bij hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels stevig vast in het materiaal, zoals cement. Het asbest kunt u laten zitten zolang het niet beschadigd is. 

3. Bij losgebonden asbest zitten de asbestvezels niet vast aan het materiaal en komen ze gemakkelijk vrij. De vezels kunnen gemakkelijk vrijkomen waardoor de gezondheidsrisico’s veel groter zijn.

4. Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Eigenaren zijn verplicht om asbesthoudende dakbedekking voor die tijd te verwijderen. Alleen aanvragen met een totaal geïnventariseerd asbestdak van meer dan 35m2 komen in aanmerking voor subsidie.


Neem contact met ons op - AsbestCare

AsbestCare zet zich in om u de best denkbare service te bieden. Heeft u ons nodig? U kunt ons altijd e-mailen of bellen op 0485 –74 50 30. Bent u benieuwd wat AsbestCare voor u kan betekenen? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.